Castelul Bornemissza din Gurghiu

Castelul

 

Castelul Bornemissza din Gurghiu, judeţul Mureş, a fost construit din dărămăturile vechii fortificaţii situate pe dealul aparţinător comunei. Clădirea principală a fost construită în 1731 şi a fost utilizată drept pavilion de vânătoare. În jurul castelului se găseşte şi un parc dendrologic, care datează din 1730 şi are 29 de familii de arbori şi 100 de specii de plante exotice, care contribuie la sporirea numărului de vizitatori. Membrii familiei secuieşti Bornemissza au luat în arendă domeniul pe o perioadă de 99 ani, în 1734, urmând ca aceştia să adăuge treptat alte aripi clădirii principale, oferind astfel castelului un aspect plăcut.

Familia Bornemissza a făcut totodată şi investiţii industriale semnificative pe teritoriul domeniului luat în arendă. După trecerea celor 99 de ani aceştia au refuzat să predea statului domeniul şi acceptă acest demers doar în condiţia în care li se vor răscumpăra investiţiile făcute. În urma unui proces ce a durat 27 de ani, familia Bornemissza a fost despăgubită, iar domeniul a rămas în proprietatea statului.

Între 1867-1870 domeniul a fost arendat de către statul austro-ungar lui Francisc Macskasi, iar în 1880 castelul a fost transformat în castel de vânătoare pentru principele Iosif. Din 1893 castelul a devenit Muzeu de vânătoare.

 

Galerie foto

Castelul Bornemissza din Gurghiu / 1Castelul Bornemissza din Gurghiu / 2Castelul Bornemissza din Gurghiu / 3Castelul Bornemissza din Gurghiu / 4Castelul Bornemissza din Gurghiu / 5

 

Rezervare

Sondaj

Pentru concediul dumneavoastră preferaţi liniştea şi relaxarea, oferite de o vacanţă la munte sau soarele, plaja şi distracţia de la mare?



Rezultate
Sunteţi aici: Cetăţi şi castele Castele Castelul Bornemissza din Gurghiu